کد خبر : 21826
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۶

راهنمای ورزش در افراد دیابتی

راهنمای ورزش در افراد دیابتی
هر نوع ورزشی در افراد دیابتی مفید است به ویژه ورزش‌های با شدّت زیاد که قادرند انرژی بیشتری بسوزانند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی پویشگران گیل:

اگر شما دیابت دارید یا دچار مرحله قبل از دیابت و سندرم متابلیک می‌باشید،یکی از بهترین راهها برای کنترل میزان قند خون و افزایش حساسیت به انسولین ،انجام ورزش و فعالیتهای بدنی است. ورزش نه تنها می‌تواند سطح قند خون شما را کنترل نماید،بلکه قادر است همزمان به کنترل وزن و فشار خون شما هم کمک نماید.
ورزش همچنین موجب می‌شود تا جلوی پیشرفت مرحله پیش دیابت به دیابت کامل گرفته شود.لذا در افراد دیابتی یا افراد در معرض خطر دیابت، در کنار رعایت اصول تغذیه ای و استفاده از داروهای مناسب و توصیه شده ،ورزش یکی از راههایی است که می‌تواند در پیشگیری و درمان دیابت نقش مهمی داشته باشد.

فواید ورزش

تقریباً هر نوع ورزشی در افراد دیابتی مفید است به ویژه ورزش‌های با شدّت زیاد که قادرند انرژی بیشتری بسوزانند.

فواید ورزش در افراد دیابتی عبارت است از:

  1. کمک به بهبود سطح قند خون
  2. کنترل بهتر وزن و کاهش چربی خون
  3. افزایش میزان انرژی بدن
  4. عضلات قویتر و استخوانهای سالمتر
  5. کاهش فشار خون بالا
  6. حفظ سلامت قلبی و افزایش کلسترول خوب خون HDL
  7. تناسب اندام و قدرت بیشتر برای فعالیت
  8. افزایش گردش خون در بدن

تغییرات قند خون در ورزش
در جریان ورزش و انجام فعالیت های بدنی ، اول از همه گلوکز موجود در جریان خون مصرف می شود. ورزش باعث می شود هم میزان نیاز عضلات و بدن در زمان ورزش به گلوکز خون افزایش پیدا کند و هم با افزایش حساسیت سلولهای بدن به انسولین ، ورود گلوکز به سلولها تسهیل می شود.
در 15 دقیقه اول ورزش ، قند خون مورد استفاده قرار می گیرد و اضافه قند خون وارد سلولها میشود که این امر موجب کاهش سطح قند خون خواهد شد.
بعد از 15 دقیقه اول که قند خون مصرف می شود ، نوبت به مصرف ذخایر “گلیکوژن” موجود در سلولهای عضلانی و کبدی می رسد.
گلیکوژن اولین و دم دستی ترین منبع ذخیره قند در بدن است و می تواند تا 15 دقیقه قند مورد نیاز بدن را در زمان ورزش تأمین نماید. اگر ورزش بیش از 15 دقیقه ادامه یابد ، بدن از ذخایر گلیکوژن خود استفاده می کند که آن هم بعد از 15 دقیقه تمام خواهد شد.
بعد از نیم ساعت لازم است از ذخایر غیر قندی برای برآوردن نیازهای بدن استفاده شود که “چربی خون” و تری گلیسریدها به عنوان منبع سوخت بدن مورد استفاده قرار خواهد گرفت. کاهش مقادیر کمی از چربیها و وزن بدن می تواند موجب بهبود حساسیت سلولهای بدن به انسولین موجود در خون شود که این امر کمک بسیار زیادی به پایین آوردن قند خون می کند. مطالعات مختلف نشان داده اند که کاهش 5 تا 10 درصد از وزن بدن حتی می تواند به کنترل کامل دیابت و مقاومت به انسولین گردد.
اثر ورزش بر قند خون و دیابت فقط مربوط به زمان ورزش نبوده و تا ساعتها بعد از اتمام ورزش هم می تواند ادامه داشته باشند. بعد از ورزش لازم است در اولین فرصت لازم است تا ذخایر گلیکوژن کبد و عضلات که در جریان ورزش مصرف شده است که این امر 4 تا 6 ساعت و گاهاً تا 24 ساعت طول می کشد و تا زمانی که ذخایر گلیکوژن احیا نشده باشد ، قند خون هم پایین باقی می ماند. از سوی دیگر ورزش باعث می شود تا 48 ساعت حساسیت بدن به انسولین بالا باقی بماند و این امر می تواند به کنترل قند خون کمک نماید.

چگونه سالم ورزش کنیم؟

مهم‌ترین نگرانی که در حین ورزش برای افراد دیابتی وجود دارد ، کاهش بیش از حد قند خون یا اصطلاحاً علایم “هیپوگلیسمی” است. انجام فعالیتهای ورزشی در بیشتر موارد موجب کاهش سطح قند خون می شوند ولی در مواردی هم ورزش ، می تواند به بالا رفتن قند خون بینجامد. به هر حال هر فرد دیابتی که ورژش می کند، حتماً باید به نکات زیر توجه داشته باشد.
قبل از شروع ورزش حتماً میان وعده سبکی شامل لقمه نان و پنیر یا نان و کره مصرف شود.
حتماً قبل از انجام ورزش، حین ورزش و بعد از ورزش میزان قند خون خود را کنترل نمایید.
اگر قند شما کمتر از 90mg/dl بود،لازم است بلافاصله از یک میان وعده،شامل ترکیبی از غذای کربوهیدراتی و پروتئینی استفاده نمایید.
لازم است همواره مواد قندی سریع الاثر مانند آبمیوه طبیعی،شکلات، همراه داشته باشید تا در صورت بروز علایم افت قند خون ، مصرف نمایید.
باید در حین ورزش و بعد از آن آب به حد کافی مصرف نمایید.
نکته مهم بعدی در مورد ورزش برای افراد دیابتی ، توجه به زخم پا و آسیب های عصبی در افراد دیابتی است. دیابتی ها بعد از چند سال از شروع دیابت احتمال دارد به آسیب های عصبی و اختلالات حسی در پاها دچار شوند. به همین دلیل استفاده نادرست از کفش ، جوراب یا صدمه زدن به خود در حین ورزش می تواند موجب زخمی شدن پاها و شروع زخم های دیابتی گردد. انچمن دیابت آمریکا این موارد را برای حفاظت از پاها در زمان ورزش توصیه کرده است:
استفاده از “ژل سیلیکا” یا “بالشتک های کوچک هوا” در کفی کفش و ناحیه نوک پا
استفاده از “جوراب های نخی یا پلی استر” برای جلوگیری از ایجاد تاول در کف پا.

نوع ورزش و فعالیت بدنی

افراد دیابتی سه نوع ورزش می توانند انجام دهند که هر کدام از آنها می تواند اثر متفاوتی بر تغییرات قند خون در حین ورزش داشته باشد. لذا لازم است برای هر نوع از ورزشهایی که می توانید انجام دهید ، قند خون خود را قبل ، حین و بعد از انجام ورزش اندازه گیری کنید تا بتوانید تفاوت نوع ورزش را بر قند خون خود متوجه شوید.

ورزش هوازی

ورزش هوازی یا “کاردیو” هر نوع فعالیت بدنی است که بتواند به مدّت بیشتر از 10 دقیقه ، تعداد ضربان قلب و تعداد تنفّس فرد را افزایش دهد. در این نوع از ورزش تعداد زیادی از عضلات و اعضای مختلف بدن درگیر شده و ضربان قلب و تعداد تنفس به آرامی افزایش پیدا می کند. مانند:

پیاده روی سریع و تند
دویدن آرام
دوچرخه سواری
شنا کردن مداوم
کوهنوردی مداوم
ورزشهای گروهی آمادگی جسمانی

ورزش‌های هوازی یا کاردیو ، بهترین مدل انجام ورزش در افراد دیابتی است. این نوع از ورزش ها قادرند قند خون را به سرعت و در اولین دقایق ورزش پایین بیاورند لذا لازم است حتماً سطح قند خون حداقل در اوایل که برنامه های ورزشی شروع می شود ، چندین بار اندازه گیری شود تا میزان افت قند خون در دفعات بعد را بدانید.
نکته قابل توجه اینکه در ورزشهای هوازی که با دوره های انجام ورزش شدید و استراحت کوتاه مابین آنها همراه است و به ورزشهای (HIIT (High Intensity Interval Training  معروف هستند ، اگرچه با بهبود مقاومت به انسولین و کاهش قند خون همراه هستند ولی به دلیل ترشح هورمون کورتیزول احتمال افزایش قند خون به ویژه در افراد با دیابت نوع 1 وجود دارد. لذا اگر ورزش هایی از این قبیل انجام می دهید ، باید در مورد عدم افزایش قند خون در حین یا بعد از ورزش مطمئن باشید.

ورزش‌های بی هوازی یا استقامتی

این نوع از ورزش ها که به ورزش های استاتیک یا استقامتی هم معروف هستند بیشتر در باشگاه های بدنسازی و تقویت عضلات صورت می گیرند. در این ورزشها نیروی زیاد ولی کوتاه مدتی به وزنه ها یا تسمه ها وارد می شود و این کار به صورت دوره ای مثلاً در توالی های ده تایی انجام می شود. این نوع از ورزشها اگرچه برای تقویت عضلات و استخوانها بسیار مفید هستند با این حال اثر آنها بر روی کاهش قند خون و تقویت سیستم قلبی و عروقی به خوبی ورزشهای هوازی نیست. برخی از این نوع ورزشها عبارتند از:

وزنه برداری
پاور لیفتینگ
کار با اسباب و ماشین های بدنسازی
حرکات اسکات
زدن دمبل یا وزنه

این ورزشها اثر کمی بر روی قند خون دارند. اگر این ورزشها سبک و مداوم انجام شوند می توانند به صورت نسبی قند خون را پایین بیاورند ولی اگر به صورت شدید و استقامتی انجام شوند ، می توانند تا ساعتها بعد از ورزش قند خون را افزایش دهند و لازم است برای کنترل قند خون از انسولین استفاده شود. استفاده از انسولین در این شرایط خطر افت قند خون با تأخیر را دارد و لازم است تا چند ساعت این علایم مورد توجه قرار گیرند.

ورزش های انعطافی

این نوع از ورزش ها مانند یوگا و ورزشهای مشابه بر اساس حرکات کششی عضلات و تاندونها استوار هستند و انجام آنها بدون اینکه تأثیر قابل توجهی بر روی تعداد ضربان قلب و تعداد تنفس داشته باشد ، می تواند موجب افزایش قدرت عضلانی و انعطاف پذیری آنها شود. این نوع ورزشها به ویژه اگر به صورت دسته جمعی انجام شوند می توانند باعث افزایش روحیه افراد و کاهش استرس و اضطراب آنها شوند.
اثر این نوع از ورزشها بر قند خون مشخص نیست. اگر این ورزشها با شدت و تداوم خاصی صورت بگیرند می توانند قند خون را کاهش دهند. ولی در برخی از افراد که این نوع از ورزشها را انجام می دهند ، قند خون بعد از ورزش تغییری نکرده یا حتی افزایش هم پیدا می کند.
لازم است هر فردی نوع رفتار قند خون خود را نسبت به ورزشهای مختلف بداند. برای اینکار شاید لازم باشد در ابتدای شروع برنامه ورزشی ، چندین بار فرد دیابتی قند خون خود را در شروع ، ادامه و بعد از ورزش انجام گرفته ، اندازه گیری نماید.

قبل از شروع ورزش

لازم است بدانید که استفاده از ورزش در کنار سایر اقدامات و داروها یکی از روش های درمانی دیابت است که اگر با روش های غیر اصولی و بدون توجه به میزان قند خون انجام شود ، می تواند با ایجاد حملات افت قند خون یا افزایش قند خون به بدن صدمه برساند. لذا لازم است قبل از شروع برنامه ورزشی موارد زیر را در نظر داشته باشید.

با تیم درمان خود مشورت کنید

قبل از شروع برنامه ورزشی لازم است با پزشک و کادر درمان دیابت خود صحبت کنید. آنها می توانند در مورد روش کنترل قند خون ، میزان ضربان قلب حین ورزش و میزان فعالیت بدنی شما را راهنمایی کنند. اگر سن شما بالای 35 سال است ، باید قبل از شروع برنامه ورزشی ، تست ورزش انجام دهید.

چه میزان از ورزش مناسب است؟
برای شروع ورزش توصیه می شود با انجام یک یا دو جلسه ده دقیقه ای در روز شروع کنید. سپس به تدریج به میزان هدف 3 تا 5 جلسه نیم ساعته در هفته برسید.
توصیه انجمن دیابت آمریکا برای افراد بالغ انجام ورزش هوازی به مدت 150 دقیقه در هفته است که توصیه می شود در 5 جلسه 30 دقیقه ای انجام شود. اگر فردی ورزش استقامتی یا سنگین انجام بدهد مدت زمان لازم در هفته 75 دقیقه است.

آیا معیاری برای تعیین شدّت ورزش وجود دارد؟

حداکثر تعداد ضربان قلب توصیه شده در جریان ورزش هوازی ، 60 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب است. یعنی توصیه می شود در طول نیم ساعت انجام ورزش ، ضربان قلب در حدود 60 تا 80 درصد حداکثر تعداد ضربان قلبی است. حداکثر تعداد ضربان قلب مورد انتظار برای هر فردی عبارت است از:  عدد 220 منهای سن فرد. به عنوان مثال برای فرد 50 ساله ، حداکثر ضربان قلب مورد انتظار عبارت است از : 170 عدد در دقیقه. لذا انتظار می رود در زمان ورزش ضربان قلب این فرد به حداقل 102 تا 136 عدد در دقیقه برسد.
برای تعیین سطح ورزش و تعیین ضربان قلب در زمان ورزش ، هم می توان از تست ورزش حداقل در جلسات اولیه انجام ورزش استفاده کرد. و هم اینکه خود فرد می تواند با استفاده از شمردن تعداد نبض یا ضربان قلب خود ، به اندازه افزایش ضربان قلب با سطحی از ورزش که انجام می دهد ، پی ببرد.
برای ورزش های بیشتر از نیم ساعت مجدداً لازم است میان وعده استفاده کنید.
اگر می خواهید بیشتر از نیم ساعت ورزش کنید ، باید بدانید که بعد از آن ذخایر قند خون ، عضلات و کبد به حداقل خود خواهد رسید و ادامه ورزش می تواند به کاهش بیشتر و علامتدار قند خون منجر شود. لذا لازم است در این موارد بعد از نیم ساعت به اندازه ای که در بالا گفته شد از میان وعده استفاده کنید و مجدداً قند خون خود را کنترل نمایید.

راهنمای ورزش در افراد داری فشارخون

فشار خون طبیعی در حالت استراحت، در بزرگسالان تقریباً ۱۲۰ میلی‌متر جیوه (۱۶ کیلو پاسکال) سیستولیک و بیش از ۸۰ میلی‌متر جیوه (۱۱ کیلو پاسکال) دیاستولیک است که با «۱۲۰/۸۰ میلی‌متر جیوه» مشخص می‌شود. باید مراقب این ارقام و اعداد بود، چرا که فشار خون بالا می‌تواند خطرناک باشد و ما را به دردسر بیاندازد.
سبک زندگی سالم، مانند سیگار نکشیدن، ورزش کردن و تغذیه سالم، می‌تواند به پیشگیری و درمان فشار خون بالا کمک کند. در این مطلب می‌خواهیم درباره ورزش و فشار خون و تاثیر آن‌ها بر یکدیگر بگوییم.

فشار خون چیست؟

فشار خون (BP) به معنای فشاری است که خونِ در گردش، به دیواره رگ‌های خونی وارد می‌کند. بیشتر این فشار، ناشی از پمپاژ خون توسط قلب از طریق سیستم گردش خون است. اما به صورت کلی اصطلاح “فشار خون” به فشار در شریان‌های بزرگ اشاره دارد. فشار خون در میلی متر جیوه (mmHg) بالاتر از فشار اتمسفر اطراف اندازه‌گیری می‌شود.

در سطح جهانی، میانگین فشار خون، استاندارد شده در سن، از سال ۱۹۷۵ تا به امروز تقریباً ثابت مانده است. این میزان، ۷۹/۱۲۷ میلی‌متر جیوه در مردان و ۷۷/۱۲۲ میلی‌متر جیوه در زنان است.
فشار خون بالا خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات جدی سلامتی را افزایش می‌دهد. این مهم است که فشار خون خود را حداقل هر دو سال یک بار از سن ۱۸ سالگی چک کنید. برخی از افراد نیاز به بررسی‌های مکرر و مرتب‌تر دارند. ورزش و فشار خون هم با یکدیگر مرتبط هستند و انجام ورزش می‌تواند به شما کمک کند.

علائم فشار خون بالا کدام است؟

اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علامتی ندارند، حتی اگر فشار خون به سطوح خطرناکی برسد. شما می‌توانید سال‌ها بدون هیچ علامتی فشار خون بالا داشته باشید. برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است علایم زیر را داشته باشند:

  • سردرد
  • تنگی نفس
  • خونریزی بینی

نکته: با این حال، این علائم خاص نیستند. آنها معمولاً تا زمانی که فشار خون بالا به مرحله شدید یا تهدید کننده زندگی نرسد، رخ نمی‌دهند.

ورزش چگونه به فشار خون بالا کمک می‌کند؟
چه ارتباطی بین ورزش و فشار خون است؟ خطر ابتلا به فشار خون بالا با افزایش سن بیشتر می‌شود، اما انجام ورزش می‌تواند کمک بزرگی به کنترل فشار خون شما کند. لازم نیست که در یک دوی ماراتن شرکت کنید یا چند ساعت در باشگاه تمرین کنید؛ بلکه لازم است که آهسته شروع کنید و فعالیت بدنی بیشتری را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

چگونه ورزش می‌تواند فشار خون شما را کاهش دهد؟
ورزش و فشار خون چه تاثیری بر یکدیگر دارند؟ فعالیت بدنی منظم، قلب شما را قوی‌تر می‌کند. یک قلب قوی‌تر می‌تواند خون بیشتری را با تلاش کمتری پمپاژ کند. در نتیجه، نیروی وارده بر شریان‌های شما کاهش می‌یابد و فشار خون شما کم می‌شود.
تحرک بیشتر می‌تواند اعداد فشار خون بالا را کاهش دهد. ورزش منظم همچنین به شما کمک می‌کند تا وزن سالمی داشته باشید که راه مهم دیگری برای کنترل فشار خون است. اگر اضافه وزن دارید، کاهش حتی ۲ کیلوگرم می‌تواند فشار خون شما را بهبود بخشد.
برای اینکه فشار خون خود را در محدوده نرمال نگه دارید، باید به طور منظم ورزش کنید. حدود یک تا سه ماه طول می‌کشد تا ورزش منظم بر فشار خون شما تأثیر بگذارد. بنابراین ورزش و فشار خون می‌توانند برهم موثر باشند و ورزش باعث کاهش فشار خون و افزایش سلامتی شما می‌شود.

ورزش‌های کاهش دهنده فشار خون

ورزش و فشار خون بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند. در این قسمت چند ورزش که به کاهش فشار خون کمک می‌کنند را معرفی خواهیم کرد.

۱. ده دقیقه پیاده روی سریع ​​سه بار در روز

متخصصان معتقدند که یکی راه ایده‌آل برای مبارزه با فشار خون بالا، تقسیم تمرینات ورزشی به چندین جلسه در طول روز است. کاهش فشار خون می‌تواند بلافاصله پس از تمرین بسیار مهم باشد.

در واقع، یک مطالعه نشان داد که سه بار پیاده‌روی سریع ۱۰ دقیقه‌ای در روز به طور موثرتری از افزایش فشار خون در آینده جلوگیری می‌کند تا یک پیاده‌روی ۳۰ دقیقه‌ای در روز.

حتما بخواهید سی دقیقه دوچرخه سواری یا دوچرخه ثابت در روز

رابطه ورزش و فشار خون، رابطه مستقیمی است و همان استدلالی که برای پیاده روی سریع وجود دارد در مورد کار با دوچرخه نیز صدق می‌کند.

۳. پیاده روی آهسته

قدرت عضلانی مورد نیاز برای بالا رفتن از یک جاده در شیب، تپه یا کوه می‌تواند به شما کمک کند تا سطح آمادگی جسمانی بیشتری داشته باشید. فعالیت بدنی مداوم مانند پیاده‌روی آهسته می‌تواند فشار خون را تا مقدار قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین می‌بینیم که چقدر ورزش و فشار خون می‌توانند بر یکدیگر موثر باشند.

۴. تمرین قدرتی سبک

تمرین قدرتی ملایم و یا تمرین با دمبل سبک (مثل پیلاتس) می‌تواند فشار خون را کاهش دهد. تمرینات قدرتی در واقع سطح فشار خون را به طور موقت افزایش می‌دهد، اما می‌تواند به تناسب اندام کلی شما کمک کند. همین موضوع باعث بهبود سطح فشار خون شما نیز می‌شود.

مهم است که با یک برنامه متناسب و اختصاصی تمرین کنید که تمام شرایط و ویژگی‌های شما را در نظر می‌گیرد. پیشنهاد می‌کنم برای گرفتن یک برنامه ورزشی اختصاصی با مربیان فیتامین مشورت کنید! آنها با توجه به شرایط و اهداف شما، برنامه‌تان را تنظیم و طراحی می‌کنند.

Top of Form

زنای دریافت مشاوره شماره‌ت رو اینجا ثبت کن.

Bottom of Form

۵. شنا کردن

مطالعه دیگری نشان داد که شنا هم می‌تواند در کنترل فشار خون در بزرگسالان ۶۰ سال و بالاتر مفید باشد. در طی یک دوره ۱۲ هفته‌ای، شناگران شرکت کننده به تدریج تا ۴۵ دقیقه شنای مداوم را در یک دوره زمانی معین انجام دادند. در پایان مطالعه، شناگران فشار خون سیستولیک خود را به طور قابل توجهی کاهش داده بودند.

انجام ورزش متوسط ​​به مدت ۱۵۰ دقیقه در هفته استاندارد است. پیشنهاد می‌کنم که از ارتباط ورزش و فشار خون غافل نشوید و ورزش را در برنامه‌تان قرار دهید!

ورزش‌های مضر برای فشار خون

به طور کلی، زمانی که فشار خون بالا دارید، ورزش کردن بی خطر است. همان‌طور که در این مقاله گفته شد، ورزش و فشار خون بر یکدیگر مرتبط هستند؛ زیرا فعالیت بدنی می‌تواند به تقویت قلب شما کمک کند و به طور طبیعی فشار خون را کاهش دهد.
یک برنامه ورزشی سالم شامل ترکیبی از تمرینات هوازی، قدرتی و تمرینات کششی خواهد بود. با این حال، کسانی که فشار خون بالا دارند باید روی تمرینات هوازی ملایم تا متوسط ​​تمرکز کنند تا به تقویت سلامت قلب خود کمک کنند. باید از فعالیت بدنی که ضربان قلب شما را خیلی سریع بالا می‌برد، اجتناب کنید. به طور کلی موارد زیر برای کسانی که فشار خون بالایی دارند خطرناک است.

دوی سرعت
سرعتی دویدن می‌طلبد که انرژی زیادی را به سرعت مصرف کنید. این بدان معناست که قلب شما باید کارهای زیادی را به طور ناگهانی انجام دهد که می‌تواند فشار زیادی را بر عضوی که ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن و مواد مغذی در حال حاضر تحت استرس است، وارد کند. بنابراین ورزش و فشار خون لزوما و همیشه تاثیر مثبتی بر هم ندارند و باید در انتخاب ورزش‌تان دقت کنید!

اسکواش

این یکی دیگر از فعالیت‌های شدید است که باید در هنگام فشار خون بالا از آن اجتناب کنید. یک مطالعه نشان داد که این ورزش می‌تواند خطر پارگی شریان را افزایش دهد، بنابراین کسانی که فشار خون بالا دارند باید در مورد اسکواش (و ورزش‌هاس مشابه) تجدید نظر کنند.

غواصی زیر دریا و پرش از ارتفاع

افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز باید از فعالیت‌هایی مانند غواصی یا سقوط آزاد اجتناب کنند. چتربازی می‌تواند به دلیل دوز بالای آدرنالین قبل و در حین پرش، فشار خون را افزایش دهد. غواصی شما را در معرض خطر آسیب اندام از جمله قلب و کلیه‌ها قرار می‌دهد که ممکن است به دلیل فشار خون بالا دچار اختلال شده باشند.

قبل از شرکت در این فعالیت‌ها، مهم است که از پزشک خود رضایت بگیرید. اکثر مراکز تفریحی از شما می‌خواهند که قبل از پیوستن، نامه اجازه از پزشک خود ارائه دهید.

ورزش با شدت بالا

از تمرینات با شدت بالا مانند تمرینات تناوبی(HIIT)  یا تمرینات قدرتی سنگین نیز باید اجتناب کنید؛ مگر اینکه یک برنامه تمرینی شخصی‌سازی شده زیر نظر متخصص داشته باشید.

این فعالیت‌ها مستلزم آن است که انرژی زیادی را به سرعت مصرف کنید و فشار خون خود را افزایش دهید. آنها می‌توانند خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش دهند.

مهم است که به خاطر داشته باشید که ضربان قلب شما همیشه نشانه خوبی از ایمن بودن فعالیت بدنی شما نیست. برخی از داروهای تجویز شده برای فشار خون بالا، ضربان قلب را پایین‌تر از حد طبیعی نگه می‌دارند، در حالی که فشار خون شما ممکن است افزایش یافته باشد.

نکات مهم در حین ورزش کردن برای افرادی که فشار خون دارند

همانطور که گفتیم ورزش و فشار خون بر هم تاثیر می‌گذارند و غالبا ورزش باعث وضعیت فشار خون شما می‌شود. برای داشتن یک فعالیت ایمن باید به نکات زیر همیشه توجه کنید.

  • مقدار ورزش: توصیه پزشکان این است که هر فرد بزرگسال باید ۳۰ دقیقه در روز و پنج بار در هفته فعالیت متوسط ​​داشته باشد. فعالیت متوسط ​​در حدی که احساس گرما کنید و نفس کشیدن را کمی تند کند، اما همچنان باید بتوانید بدون نفس نفس زدن بین کلمات صحبت کنید.
  • پایبندی به ورزش: ممکن است برای شما سخت باشد که یکباره به مدت ۳۰ دقیقه روزانه فعال باشید. به خودتان فشار زیادی نیاورید و سعی کنید به ورزش‌تان ادامه دهید، به آن پایبند باشید و به یاد داشته باشید که حتی اندک فعالیتی هم می‌تواند تفاوت ایجاد کند.

حتما شروع آهسته: اهداف کوچکی را برای خود تعیین کنید که عملی شوند. مثلا برای شروع، ۳۰ دقیقه پیاده‌روی روزانه خود را به دو جلسه ۱۵ دقیقه‌ای یا سه جلسه ۱۰ دقیقه‌ای تقسیم کنید.
این کار به شما کمک می‌کند تا توان خود را افزایش دهید و به فعالیت جدید خود عادت کنید. در عرض چند هفته به ۳۰ دقیقه پیاده‌روی روزانه خواهید رسید. ورزش و فشار خون اگر به درستی کنار هم قر بگیرند، می‌توانند به سلامتی کلی شما کمک بزرگی کنند.

  • فعالیت لذت بخش: نکته اصلی این است که از کاری که انجام می‌دهید لذت ببرید. اگر ورزش برای‌تان تنبیه باشد، به احتمال زیاد رهایش می‌کنید. اگر ورزشی را پیدا کنید که دوست دارید، به زودی مزایای آن را هم خواهید دید و به احتمال زیاد به راه خود ادامه خواهید داد. پیشنهاد می‌کنم با تست ورزش، ورزش مورد علاقه خود را پیدا کنید.
  • توجه به علائم خطر: اگر حین تمرین احساس تنگی نفس شدید، ضربان قلب سریع یا نامنظم دارید، سرعت خود را کم کنید و استراحت کنید. اگر احساس درد قفسه سینه، ضعف، سرگیجه، سبکی سر، فشار یا درد در گردن، بازو، فک یا شانه خود دارید، ورزش را متوقف کنید.
    اگر این علائم به سرعت از بین نرفت یا دوباره تکرار شد، فوراً با پزشک تماس بگیرید و به دنبال درمان اورژانسی باشید.

سخن پایانی
فشار خون بالا یک بیماری شایع است که بر عروق بدن تأثیر می‌گذارد. اگر فشار خون بالا دارید، نیروی فشار خون به دیواره سرخرگ‌ها به طور مداوم بسیار زیاد است یعنی قلب برای پمپاژ خون باید بیشتر کار کند. یکی از راهکارهای کاهش فشار خون، انجام ورزش مستمر و مناسب است.

 

 

تهیه و تنظیم : دکتر خسروی اقدم – کارشناس ورزش همگانی اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.