کد خبر : 35204
تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۷

رئیس اداره محیط زیست دریایی حفظت محیط زیست گیلان:

کاهش سطح تراز آب و آلودگی دریا دو چالش بزرگ خزر است

کاهش سطح تراز آب و آلودگی دریا دو چالش بزرگ خزر است
آلوده‌ترین پهنه دریا در نوار ساحلی در یک متر ابتدایی از ساحل دریا می‌باشد

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پویشگران گیل:

جمعیت زنان و جوانان حافظ محیط‌ زیست گیلان به مناسبت 21 مرداد، روز دریای خزر، نشست صمیمانه‌ای با رئیس اداره محیط‌زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان گیلان برگزار نمودند.

دکتر عباس عاشوری، رئیس اداره محیط زیست دریایی در این نشست گفت: اسامی متعددی برای این دریاچه در منابع ذکر شده است که رایج‌ترین آنها خزر، کاسپین و مازندران است اما اسم این دریاچه هر چه که باشد، مهم حفظ بوم‌سازگان این دریا و اقدام‌هایی است که باید برای نجات این دریا انجام دهیم.

وی در خصوص وضعیت کنونی دریای خزر ادامه داد: اکنون این دریا با دو چالش مهم درگیر است:کاهش سطح تراز آب که می‌تواند اثرات منفی اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی به دنبال داشته باشد و دیگری آلودگی دریا است و ما باید در کنار هم این چالش‌ها را برطرف کنیم . اداره کل محیط‌زیست و سمن‌ها می‌توانند در کنار هم از این چالش‌ها عبور کنند،سمن‌ها با مطالبه‌گری قانونمند همراه با مذاکره و اداره محیط زیست با پی‌گیری‌های قانونی، این چالش‌ها قابل برطرف شدن است.

دکتر عاشوری همچنین در خصوص کاهش سطح دریای خزر گفت:این نوسانات در طی یک قرن گذشته همیشه در این دریا بوده است و در دهه‌های اخیر کاهش و افزایش سطح تراز آب دریا همواره مشکلاتی را برای ساکنان نوار ساحل جنوبی این دریا ایجاد کرده است.

کاهش سطح تراز آب دریا باعث می‌شود تنوع زیستی در این منطقه رو به خطر قرار گیرد،تالاب‌های دریایی-ساحلی خشک شوند و ساکنان این منطقه دچار خسارات اقتصادی زیادی شوند و برنامه ریزی اقتصادی منطقه با چالش‌های زیادی مواجه شود.

وی علت کاهش سطح تراز آب دریای خزر را سدسازی بر روی رود ولگا (تامین کننده 80-85 درصد ورودی آب دریای خزر) و  تغییرات اقلیمی (کاهش بارندگی و تبخیر زیاد آب) عنوان و ادامه داد: آلودگی را نیز به این عوامل اضافه کنید.

رئیس اداره محیط‌زیست دریایی استان گیلان آلودگی میکروبی دریا را یک معضل بزرگ نامید که می‌تواند شناگران را درگیر بیماری کند.

وی همچنین ادامه داد: نتایج نمونه‌برداری‌های ما نشان می‌دهد در برخی مناطق ساحل دریا میزان آلودگی میکروبی بسیار بیشتر از حد مجاز است و علت اصلی آن ورود فاضلاب انسانی به دریا می‌باشد.

این مسئول محیط‌زیست افزود:مطالعات نشان داده است آلوده‌ترین پهنه دریا در نوار ساحلی در یک متر ابتدایی از ساحل دریا می‌باشد. بنابراین توصیه می‌شود به کودکان اجازه بازی و شنا در کنار ساحل در محدوده‌ها و شناگاه‌هایی که سالم اعلام نمی‌شود (مناطق فاقد پرچم)، داده نشود چون این مناطق آلوده است و باعث بیماری می‌شود.

وی اضافه کرد:طبق تفاهم‌نامه‌ای که بین محیط زیست، شبکه بهداشت و وزارت کشور منعقد شده است تمام شناگاه‌های نوار ساحلی ابتدا باید آب آنها نمونه‌برداری شده و طی دستور العملی میزان آلودگی مشخص گردد و این مناطق شنا به وسیله پرچم مشخص گردند.پرچم آبی منطقه شنا آزاد، پرچم زرد منطقه خطر و احتمال آلودگی و فاقد پرچم منطقه ممنوعه شنا می‌باشد.

طبق پایش و نمونه‌برداری انجام شده طی دو ماه گذشته در استان گیلان، سواحل بخش‌های مرکزی استان نسبت به سایر بخش‌های سواحل دریا از نظر میزان آلودگی میکروبی وضعیت بهتری داشتند و در ارزیابی که به زودی انجام خواهد شد، می‌توانند پرچم آبی اخذ نمایند.

دکتر عاشوری در ادامه گفت:سمن‌ها در مورد مناطق شنا می‌توانند مطالبه‌گری کنند و با آگاهی رساندن به گردشگران از آنان درخواست کنند به مناطقی که فاقد پرچم است ورود نکنند و از مسئولین شناگاه‌ها درخواست کنند با پیگیری از شبکه‌های بهداشت و محیط‌زیست پیگیر دریافت رنگ پرچم شوند.

عاشوری در خصوص پی گیری‌هایی که می‌توان در مورد رفع چالش‌های دریای خزر انجام داد، گفت: در سال 1385 ،5 کشور حاشیه دریای خزر در تهران معاعده ای را جهت حفاظت از  محیط زیست دریای خزر به نام کنوانسیون تهران امضا کردند که به صورت قانون در آمده است،می‌تواند تا حدود زیادی این چالش‌ها را برطرف کند. در ماده هفت این معاهده آمده است:”طرف‌های متهد کلیه اقدامات مناسب را برای جلوگیری،کاهش و کنترل آلودگی دریای خزر ناشی از منابع واقع در خشکی بعمل خواهد آورد”

با استناد از این بند و برای جلوگیری از ورود فاضلاب به دریا، شرکت آب و فاضلاب گیلان مطالعات و اقداماتی را در خصوص تکمیل سیستم تصفیه فاضلاب شهرهای گیلان انجام داده است که برای تکمیل پروژه‌ها نیازمند بودجه‌های چندین ده هزار میلیاردی می‌باشد.

همچنین دکتر عاشوری از سمن‌ها درخواست کرد شما می‌توانید با مطالبه‌گری قانونمند خود نیازهای محیط‌زیست را در اولویت برنامه‌های کشور قرار دهید تا بودجه‌های مورد نظر طرح‌های حفط محیط‌زیست استان تخصیص اعتبار شود.

در پایان به سوالات شرکت کنندگان در خصوص مسائل محیط زیست دریای خزر پاسخ داده شد.

 

تهیه و تنظیم : مرتضی جلیل نژاد ماسوله

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.